Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πως φτιάχνεται ο φραπές


Ζέστη φουλ ...ανεμιστήρας ... και στον ενισχυτή  να παίζει το Chillin in Mykonos Vol 2 ... πιο ζεστός ήχος κάηκες.

Στο προκείμενο όμως. Εγώ που λέτε για πολύ καιρό, μέχρι τα 20 μου δεν ήξερα να φτιάχνω φραπέ!! Έφτιαχνα ένα πράγμα που μόνο εγώ μπορούσα να το πιω λόγο αναισθησίας και εγωισμού. Έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ και ανακάλυψα tips!! Ιδού λοιπόν η ιδανική διαδικασία παρασκευής του φραπέ!!


  1. Παίρνουμε ένα στεγνό ποτήρι. Ο λόγος που το θέλουμε στεγνό είναι για να μην κολλήσει καφές και ζάχαρη στα τοιχώματα πριν τα χτυπήσουμε.
  2. Ρίχνουμε με ένα μικρό κουταλάκι πρώτα την ζάχαρη και μετά τον καφέ! Αυτό το κάνουμε γιατί ο καφές αν πέσει στον πάτο θα κολλήσει και δεν θα χτυπηθεί σωστά! (Οι δοσολογίες είναι για τον μέτριο τόσο καφές όσο ζάχαρη και ανάλογα τα γούστα σας τον κάνετε πιο γλυκό-σκέτο ή βαρύτερο-ελαφρύτερο)
  3. Ρίχνουμε 30ml νερό βρύσης. Τα περισσότερα χτυπητήρια (βζζζούτ!!!) έχουν μετρητή που βολεύει αφάνταστα γι αυτή τη δουλειά!!! Βάζουμε ζεστό νερό και όχι κρύο γιατί θα διαλύσει πολύ πιο εύκολα την ζάχαρη και τον καφέ. Η διαλυτότητα του νερού πέφτει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.


    Προσοχή ούτε σταγόνα παραπάνω!!!! Με παραπάνω νερό θα παραχθεί περισσότερος αφρός και δεν θα ξέρετε τι να τον κάνετε!!!
  4. Βάζουμε μέσα το βζζζζζζζζζούτ!!!!! (εικονίζεται άνωθεν) και ξεκινάμε το χτύπημα!Ξεκινάμε από τον πάτο όπου χτυπάμε καλά για να λιώσει η ζάχαρη και σιγά σιγά ανεβάζουμε τον αφρό προς τα πάνω εισάγοντας αέρα στο μείγμα και φουσκώνοντας το!!! Θα φουσκώσει τίγκα!!! Δεν θα παίρνει άλλο!! Συνεχίζουμε να χτυπάμε αλύπητα μέχρι να βαρεθούμε και ανεβοκατεβάζουμε!!!!! Ο αφρός θα γίνει σκληρός και δεν θα ανακατεύεται πλέον!!!Ξεπλένουμε το βζζζζούτ!!!!!! Μην το αφήσεις έτσι, έλεος!!!!
  5. Βάζουμε μέσα τα παγάκια. Όσα πιστεύουμε, αρκεί να χωράει και νεράκι στο ποτήρι για συμπλήρωμα... Τα παγάκια πρέπει να πάνε στον πάτο! Βάλτε τα όρθια για να εισχωρήσουν πιο εύκολα... :ΡΡΡ Χτυπάμε και το ποτήρι προς τα κάτω και βουλιάζουν.
  6. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό σχεδόν μέχρι πάνω σιγά σιγά! Να χωράει και λίγο γάλα εάν θέλουμε στην συνέχεια! Δεν ρίχνουμε απότομα το νερό. Το κάνουμε σιγά σιγά και σε όλη την επιφάνεια του ποτηριού για να ξεπλυθεί ο αφρός και να κατέβει ο καφές στο κάτω μέρος του ποτηριού. Αυτό ίσως να μην συμφέρει αυτούς που πίνουν τον καφέ τους πολύ αργά και στη συνέχεια θέλουν να τον ξανά νερώσουν. Σε αυτή την περίπτωση ρίξτε το νερό από την μία πλευρά του ποτηριού ώστε να μην περάσει μέσα από όλο τον αφρό.
  7. Τώρα ήρθε η σειρά του προαιρετικού γάλακτος. (Έλα μην ρίξεις πολύ και το κάνεις αηδία!!*) Το γάλα είναι συνήθως Εβαπορέ αλλά είναι θέμα γούστου... Στο στρατό έχω δοκιμάσει και με κρέμα γάλακτος :ΡΡ
  8. Καλαμάκι σπαστό του χρώματος της αρεσκείας σας. Το Σαλλλονικιό είνα κίτρινο πάντως. Εγώ έχω την συνήθεια να το μασουλάω...
  9. Ανακάτεμα με το καλαμάκι και καλή σας απόλαυση!!!!


* το λεγομενο γαλακτομπούρεκο

Υ.Γ. Για τον λόγο που εξηγώ στην φάση 3 ακόμα και στο χτύπημα του καφέ με σέικερ (τακατακα), δεν βάζουμε ούτε κρύο νερό ούτε παγάκια!!!! Βρύσης!!!

ΥΓ Νο 2!!!! Απίστευτη παράλειψη μου που δεν ανέφερα τίποτα για φραπέ με παγωτό!!!! Μια μπάλα βανίλια μέσα στον φραπέ απογειώνει την απόλαυση!!!!!! (Χωρίς γάλα ε...)

6 σχόλια:

  1. Χαχαχα κορυφαίο!

    Παραλλαγή: Ρίξε πρώτα το νερό και μετά ζάχαρη και καφέ, χτυπιέται πιο εύκολα και δεν μένει στεγνός καφές σε κανένα σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νταξει το βημα 4 το παραμελουν πολλοι γενικα και εχει μεγιστη σημασια!σωστο το ποστ!πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α ούτε με τον δικό μου τρόπο μένει στεγνός καφές Μήτσο!!

    Nocinnamon ;) THNX!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρα πολυ καλη συνταγη !!!!!!
    Ευχαριστω !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχ είσαι τρομερός πραγματικά! Όλα τα tips μαζί μαζεμένα για τον αγαπημένο μου nescafe frappe που δεν μπαίνω στον κόπο να φτιάξω! Λόγω δουλειάς καταφέυγω συχνά εδώ https://www.everest.gr/kafes/classics/frappe-nescafe/Regular/?AddExtra=leuki_zaxari&AddExtra=sketos , ο οποίος αν μη τι άλλο είναι τέλειος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή